Åh, jeg har så travlt, eller er travlhed bare en dårlig undskyldning?

Åh, jeg har så travlt

Jeg har ikke skrevet et blogindlæg i en milliard år, for jeg har haft åh så travlt. Eller har jeg? Er travlhed ikke ofte bare en dårlig og nem undskyldning for at være en sløv, selvcentreret spade?

Du kender det sikkert. Du løber på en gammel ven, som du ikke har talt med i lang tid. Straks melder den dårlige samvittighed sig. Jeg burde have ringet, sms’et, mailet, chattet, snappet, sendt et røgsignal – eller hvordan du nu kommunikerer med omverden. Faktum er, at du ikke har gjort det. End of Story. Men det kan du ikke så godt sige til din gamle ven/studiekammerat/veninde, vel?

Det lyder ikke godt at sige: ‘Jeg har sgu ikke liige fået kontaktet dig, fordi jeg har brugt min sparsomme fritid på at se ‘Skam’, tjekket facebook eller surfet efter strikkeopskrifter på nettet (not me!)’. Derfor siger vi: ‘Åh, jeg har haft så travlt’. Hvorpå den anden nikker indforstået, for han/hun har jo også prioriteret ‘Skam’, facebook og strikkeopskrifter over dig, og svarer: ‘Jeg har også selv haft vildt travlt, men lad os snart ses, ikk’?’ Så skilles I, begge lettede over at have købt jer tid, indtil næste gang I løber på hinanden.

Det lyder ikke godt at sige: ‘Jeg har sgu ikke liige fået kontaktet dig, fordi jeg har brugt min sparsomme fritid på at se ‘Skam’, tjekket facebook eller surfet efter strikkeopskrifter på nettet (not me!)’.

Travlhed er en fantastisk og nem undskyldning, som ingen stiller spørgsmålstegn ved. Det er bare blevet en acceptabel og gyldig grund til at komme for sent, glemme at tjekke forældreintra eller købe gaven til svigermors fødselsdag. Ingen spørger, hvorfor man har så travlt, og skulle der komme et lille pip, kigger man strengt på vedkommende og svarer: ‘Det er på arbejdet!’ Og så lukker enhver diskussion.

Der er masser af mennesker, der vitterligt bliver ramt af helbredsødelæggende stress, fordi de har for travlt, og jeg underkender ikke, at stress er et stort problem i vores samfund. Men der er altså mange af os, der hyggestresser lidt. Det er også lidt smart at have travlt, for det viser jo, at man er en højt skattet medarbejder med mange spændende opgaver, som skal kombineres med et aktivt og spændende fritidsliv.

Jeg husker endda en gang, hvor jeg gik op og ned ad gangen i rask trav med en stak papirer i favnen for at vise, at jeg også lavede noget meget vigtigt og fortravlende.

Jeg har selv prøvet at være på en arbejdsplads, hvor alle løb rundt og snakkede om, at de havde så travlt. Selv havde jeg ikke specielt travlt, faktisk kedede jeg mig lidt, men jeg følte mig som en dårlig medarbejder, fordi jeg ikke havde lige så travlt som alle de andre. Jeg var også lidt udenfor, fordi jeg ikke kunne snakke med om,  hvor travlt vi havde det. Faktisk anede jeg ikke, hvorfor de have så travlt. Jeg husker endda en gang, hvor jeg gik op og ned ad gangen i rask trav med en stak papirer i favnen for at vise, at jeg også lavede noget meget vigtigt og fortravlende.

Jeg ved godt, hvordan det er at have så travlt, at man ikke kan sove og føler, at man svæver en meter over sengen, fordi kroppen er spændt som en fjeder. Det er ikke for sjov, og derfor synes jeg også, at vi skal holde op med at hyggestresse og lade være med at bruge travlhed som en dårlig undskyldning. Jeg indrømmer, at jeg har været en sløv padde og lover flere blogindlæg i 2017!

Efterlad en kommentar

Din email adresse vil ikke blive offentliggjort. Felter med * skal udfyldes.